CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Thursday, May 29, 2008

Portobello Grilled Chicken Salad™

Assalamualaikum...

Kali ni nak share recipe yg sihat sikit..hehehe..it is my very own recipe n the best thing is recipe ni gunakan my favorite ingredient..mushrooms!!! Kat lam recipe ni aku gunakan Portobello mushroom..leh dpt kat memaner leading supermarket..n sangat sedap..it tastes like chicken..SERIOUSLY...so here goes..Portobello Grilled Chicken Salad™.

Bahan²



1 ketul grilled chicken breast-dicarik
2 biji timun jepun- dihiris
2 biji tomato- dihiris
5-6 helai daun salad- dipotong
3 biji portobello mushrooms- dihiris
sedikit thousand island sauce utk dressing




Campurkan semua bahan² tadi dan gaul bersama sos thousand island..n its ready..sooo..dig in everybody..eheh
Selamat mencuba!!

noreez™

Saturday, May 24, 2008

Sambal Tempe

Assalamualaikum ...



This time nak share resepi Sambal Tempe..courtesy of Zul(tukang masak sambilan kat umah aku)..



Bahan²



3 ulas bawang putih-dicincang halus
2 biji bawang merah besar-dihiris
3 camca besar cili boh/giling
2 bungkus tempe
segenggam kacang tanah
segenggam ikan bilis
minyak utk menggoreng n menumis
garam secukup rasa

1. Goreng tempe, ikan bilis n kacang tanah. Ketepikan. Di dalam kuali yg sama, masukkan bawang putih, bawang merah dan cili boh dan tumis sehingga naik bau. (Sekiranya minyak yg digunakan utk menggoreng bahan2 gorengan memula tadi masih ebrlambak lam kuali, keluarkan dulu then baru proceed ngan bahan2 tumisan. )Setelah naik bau bhn2 tumisan ..masukkan pula kesemua bahan2 yg dah di goreng tadi. Kemudian masukkan garam secukup rasa.


3. Tadaaaa..dah siap pon..huhuhu..sangat sedap Sambal Tempe ni..so..pelagi..terai ler..hehe

noreez™




Monday, May 12, 2008

Nasik Tomato

Assalamualaikum...



Tadi dah buat ayam n sayur...this time nasik lak. Nasik Tomato. Sebenarnyer..kalau nasik yg perlu ditumis mcm ni..adalah lebih afdal kalau pakai beras Basmathi. Tapi sebab den malas nak gi carik beras Basmathi..so beras bese pun ok gak cuma air dia kena jaga lah, otherwise..lembik sikit jadiknyer nnt.



Bahan²

5 pot beras(ikut pot rice cooker masing2)-bersih dan toskan
1/2 botol Life Tomato Ketchup/1 tin Heinz Tomato soup
1 tin susu isian sejat F&N
5-8 biji bawang merah}
6 ulas bawang putih } dihiris nipis
2-3 inci Halia }
Kayu Manis, Bunga Lawang, Bunga Cengkih n Pelaga
Daun Pandan
Minyak Sapi/ Ghee utk menumis
Garam secukup rasa
Air = mengikut petua org tua utk masak nasik bertumis mcm ni, air yg kite guna utk masak nasik kenalah lebih 1 pot dr beras, cthnyer..beras=5 pot, maka airnyer =6 pot. dan kiraan air ni mesti;ah termasuk sekali ngan tomato soup dan susu sejat yg kite pakai, maknanyer..campur skali ngan air..then kirelah beraper pot lak..


sorry this time x der gambar bahan²..:D


1.Panaskan kuali dan masukkan minyak sapi/Ghee. Tumis bahan2 tumisan, bawang putih, bawang merah, halia, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga dan daun pandan. Biarkan sehingga naik bau.




2. Masukkan tomato soup, air dan susu sejat. Gaul dan biarkan sehingga mendidih.

3. Masukkan beras yang dah ditoskan tadi. Gaul lagi hingga serasi.

4. Setelah itu..kalau korang pakai rice cooker mcm aku, angkat dr kuali tadi, dan masukkan lam rice cooker..tapi kalau start menumis dlm periuk di atas stove..so biarlah dan boleh lah tunggu sehingga masak. Nasik yg dimasak tadi, be it dlm rice cooker atau periuk biasa, make sure korang kacau agar x lekat kat bottom periuk. Biasanyer kalau aku, aku kacau ngan garfu supaya nasik x hancur. Tapi kalau kacau tu..agak2 lah yer..jgn lah sampai kacau tahap cipan lapar...ngehehe

5. Nilah rupenyer nasik yg dah siap tadi...so selamat mencuba.

noreez™

Ayam Kicap Bercili™

Assalamualaikum sumer...



This time lak resepi Ayam Kicap Bercili™. Bunyik cam simple jer kan resepinyer...memang simple pun ...muahahhaha....tapi sedap jugak..so here goes...



Bahan²



1/2 ekor ayam

3 biji bawang merah

5 ulas bawang putih

Sedikit kicap lemak manis

Sedikit sos cili Life

1 cube chicken stock

Garam secukup rasa


1. Gaul ayam bersama kicap. Ketepikan seketika.

2. Ayam yg dah digaul bersama kicap tadi, digoreng seketika. Ini cuma bertujuan utk "seal" juice ayam supaya x jadik agak kering. Angkat dari kuali. Ketepikan. Ni gambar ayam yg dah digoreng sekejap tadi.

3. Setelah ayam tadi diangkat, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. Kemudian masukkan sos cili Life, chicken stock, garam secukup rasa dan sedikit air. Biar sehingga ayam masak dan kuah menjadi sedikit pekat.

4. Tadaaa..... dah siap..leh hidangkan bersama nasik.

Selamat mencuba...

noreez™

Sunday, May 11, 2008

Crunchy Lettuce™

Assalamualaikum sumer...

Kali ni for the very pestaim, nak share resepi aku sendirik, maknanyer resepi aku cipta sendiri ler...so resepi Crunchy Lettuce™.

Bahan²



1 biji Lettuce/Salad(medium)
2 btg Carrot
2 biji Cili merah-di hiris
Hirisan daging lembu
3 ulas bawang putih-di cincang
Sedikit oyster sauce
1/2 cube chicken stock
Garam secukup rasa
Sedikit butter/mentega dan minyak masak utk menumis



1. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan hirisan daging, dan sedikit air. Masukkan jugak oyster sauce.


2. Setelah daging agak "kecoklatan"(muahahha..den x tau apo nak panggil browning lam bahasa melayu), dan mendidih, masukkan carrot.


3. Masukkan pulak salad dan cili yang dihiris. Kemudian, chicken stock n garam secukup rasa. Untuk memastikan lettuce crunchy..x perlu tunggu terlampau lama kerana lettuce masak dlm kadar yg agak cepat.so kejap jer ..dah boleh angkat dan hidangkan...

4. Tadaaa.....

So...samat mencuba...

noreez™

Monday, May 5, 2008

Intro

Assalamualaikum n salam sejahtera...

Sajer nak buat another blog on recipes , tips n whatever yg related to cooking, baking etc.
I love to cook. Its my passion. I can stay in the kitchen whipping something for my family the whole day without even feeling tense or stressed out. Its another way to de-stress and i find that cooking actually gives me peace n calmness.

Its funny how it all started.. From younger years, i have never been "intimidated" by cooking. I used to think that to cook something means that there's thousands of teeny weeny things to do, the cutting, the spices, salt n pepper n not to mention the dirty dishes before n after cooking. My elder sister on the other hand, loves to cook. Started cooking when she's only 9 (masak nasik that is..not with the state of the art cooking pot but the old fashion way). Thanx to my sifu-my dad(i love u dad!!) , one fine day right after my last SPM paper, I was summoned to the kitchen. I was wondering at that moment, why i've been called to the kitchen.. rupa2nya nak soh belajar masak..ngehehehe.. so my journey started from that day onwards n still going.. Everything that he taught me back then , little by little gives me this sense of satisfaction knowing that I can actually cook something and knowing that other people will be eating foods that i've prepared. Habis ke x makann tu..blakang citer..ngehehhe..yg penting..aku dah boleh masak.

Now..should there be any kenduri, open house, birthday party etc... aku akan cuba sedaya upaya untuk masak sendiri semua hidangan..

I'm not doing this blog to membangga2kan diri..no.. just wanted to share my passion for food with others. I'm still learning, trying new recipes every now n then but..yess I'm learning. So..lets learn together..Lets whip a magic right from our very own kitchen..

happy cooking!!

noreez™