CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Monday, May 12, 2008

Nasik Tomato

Assalamualaikum...



Tadi dah buat ayam n sayur...this time nasik lak. Nasik Tomato. Sebenarnyer..kalau nasik yg perlu ditumis mcm ni..adalah lebih afdal kalau pakai beras Basmathi. Tapi sebab den malas nak gi carik beras Basmathi..so beras bese pun ok gak cuma air dia kena jaga lah, otherwise..lembik sikit jadiknyer nnt.



Bahan²

5 pot beras(ikut pot rice cooker masing2)-bersih dan toskan
1/2 botol Life Tomato Ketchup/1 tin Heinz Tomato soup
1 tin susu isian sejat F&N
5-8 biji bawang merah}
6 ulas bawang putih } dihiris nipis
2-3 inci Halia }
Kayu Manis, Bunga Lawang, Bunga Cengkih n Pelaga
Daun Pandan
Minyak Sapi/ Ghee utk menumis
Garam secukup rasa
Air = mengikut petua org tua utk masak nasik bertumis mcm ni, air yg kite guna utk masak nasik kenalah lebih 1 pot dr beras, cthnyer..beras=5 pot, maka airnyer =6 pot. dan kiraan air ni mesti;ah termasuk sekali ngan tomato soup dan susu sejat yg kite pakai, maknanyer..campur skali ngan air..then kirelah beraper pot lak..


sorry this time x der gambar bahan²..:D


1.Panaskan kuali dan masukkan minyak sapi/Ghee. Tumis bahan2 tumisan, bawang putih, bawang merah, halia, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, pelaga dan daun pandan. Biarkan sehingga naik bau.




2. Masukkan tomato soup, air dan susu sejat. Gaul dan biarkan sehingga mendidih.

3. Masukkan beras yang dah ditoskan tadi. Gaul lagi hingga serasi.

4. Setelah itu..kalau korang pakai rice cooker mcm aku, angkat dr kuali tadi, dan masukkan lam rice cooker..tapi kalau start menumis dlm periuk di atas stove..so biarlah dan boleh lah tunggu sehingga masak. Nasik yg dimasak tadi, be it dlm rice cooker atau periuk biasa, make sure korang kacau agar x lekat kat bottom periuk. Biasanyer kalau aku, aku kacau ngan garfu supaya nasik x hancur. Tapi kalau kacau tu..agak2 lah yer..jgn lah sampai kacau tahap cipan lapar...ngehehe

5. Nilah rupenyer nasik yg dah siap tadi...so selamat mencuba.

noreez™

0 comments: